Je droomt al jaren van een eigen camper. Groot onderdeel van die droom is dat je deze zelf gaat bouwen. Een bus ombouwen tot jouw droom op wielen. Inmiddels heb je dan toch echt de knoop doorgehakt en wil je aan de slag gaan. Maar hoe begin je? In dit artikel hebben we vier handige tips verzameld voor het prille begin.

1.   Doe voldoende research

Zelf een camper bouwen is waarschijnlijk niet iets waar je zomaar op gekomen bent. Waarschijnlijk heb je dit idee al heel lang in je hoofd zitten. Besef echter ook dat hier meer bij komt kijken dan je nu misschien denkt. Het is onverstandig om de sprong in het diepe te wagen als je verder helemaal niet weet wat hier te vinden is. Lees je daarom van tevoren goed in. Houd er rekening mee dat je ook klussen moet uitvoeren die je misschien niet eerder hebt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van elektra. Op camper-elektra.com vind je een handig schema dat je hierbij kunt gebruiken. Het is echter wel iets wat je ‘even’ moet doen. Als je twee linkerhanden hebt, dan is dat niet aan te bevelen.

Doe dus voldoende onderzoek en wees ook realistisch. Wat kan je zelf doen? En wat kan je beter uitbesteden?

2.   De juiste basis

Voordat je de camper kunt gaan bouwen, is het natuurlijk eerst belangrijk om over de juiste basis te beschikken. Dat betekent uiteraard dat je op zoek moet gaan naar een goede bus. Het is belangrijk om voor de aankoop van de bus al een indeling voor de camper in je hoofd te maken. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar dit is echt de beste optie. Als je namelijk weet hoe de camper er uiteindelijk uit moet gaan zien, dan is het makkelijker om een bus te vinden die aan die wensen voldoet.

Houd er wel rekening mee dat de camper straks aan de inrichtingseisen vanuit het RDW en de Belastingdienst moet voldoen. Alleen dan kan het voertuig als camper worden beschouwd en kom je in aanmerking voor het kwarttarief.

3.   Denk ook aan de veiligheid

Naast een goede bus en de juiste indeling is het ook goed om aan de veiligheid te denken. Hierbij moeten we niet alleen denken aan de veiligheid op de weg, maar ook aan extra beveiliging. Bijvoorbeeld in de vorm van een GPS tracker. Hiermee kun je eenvoudig de locatie van de camper bepalen. Als in het ergste scenario men dus besluit om jouw camper mee te nemen, kan jij deze altijd weer eenvoudig terugvinden. Zo weet je zeker dat jouw droom op wielen ook echt in jouw bezit blijft.

4.   Maak een begroting

Houd ook rekening met het totale kostenplaatje. Zelf een camper bouwen is ongelooflijk leuk, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Maak daarom van tevoren een begroting met hoeveel je maximaal aan alles wilt uitgeven. Probeer je zo veel mogelijk aan die begroting te houden, zodat je je niet onnodig in de financiële problemen stort.